Suomenlammas

SuomenlammasSuomenlammasrotu on n. 1000 vuotta vanha. Rotu kuulu ns. lyhythäntäisiin rotuihin. Väreiltään suomenlampaita on valkoinen, ruskea, musta ja harmaa. Luonteeltaan se on erittäin valpas, eloisa ja laumavaisto en erittäin vahva. Suomenlammasuuhi painaa n. 65-75kg, pässi 85-100kg. Karitsojen syntymäpaino on keskimäärin 3 kg.

Rotu on erittäin maineikas maailmanlaajuisesti hyvistä hedelmällisyysominaisuuksista, emo-ominaisuudestaan ja villan laadusta, minkä vuoksi rotua on viety yli 40 maahan.

Itse olemme päätyneet suomenlampaaseen kiinnostuksesta vaalia suomalaista alkuperäisrotua. Suomenlampaalla etuina on myös hyvin kattava käyttöaste, mikä tuo tuotannolle korkeita ekologisia ja eettisiä arvoja. Suomenlammas ei sovellu niin voimaperäiseen lihantuotantoon, kuin liharotuiset tai risteytyslampaat, mutta uskomme laadun, eettisyyden ja monipuolisten tuotteiden jalostamisen korvaavan tämän.

Suomenlammas emona

Liha

VillatuotteetVilla

Suomenlampaan villa on laadultaan haluttua ja arvostettua käsi- ja taideteollisuudessa. Villaa arvostetaan suuresti myös ulkomailla, mm. Yhdysvalloissa suomenlammasta kasvatetaan juuri villantuotantoa varten. Suomenlampaan villan erityisominaisuuksia ovat:

Tilallamme lampaat keritään 2 x vuodessa. Karitsat keritään n. 2 kuukautta ennen teurastusta. Villat kehruutetetaan Pirtin kehräämöllä Mikkelissä. Lankojamme ei värjätä kemiallisilla värjäysaineilla, väriskaala on silti laaja mustasta aina harmaan, ruskean ja luonnonvalkoisiin sävyihin.

Karitsanvillan ominaisuudet

Karitsanvilla on erityisen pehmeää ja soveltuu ihoa vasten pidettäviin neuleisiin. Langasta voi neuloa mm. vauvanvaatteita, reumaatikoille sopivia lämmittimiä, huiveja tms.

img_2732Taljat/turkikset suomenlampaasta

Lampaantalja on aivan ihana, lämmin ja monikäyttöinen. Talja istuu niin vauvan pulkkaan, rattaisiin, kotiin tuolille, makuuhuoneen matoksi, auton penkille, ulkokuistin penkille tai jopa aurinkotuoliin, villa ei hiosta! Taljaa on myös ohuutensa vuoksi helppo muokata käsityö-ja nahkatuotteisiin.

Suomenlammas maisemanhoitajana

Lähdetekstit: suomenlammasyhdistys.fi ja finnsheep.fi